Psie ciasteczka PRZED, nie po spożyciu ;) |
Przepis:
400 gram kurzych serc
2 jajka
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mąki
łyżka suszonego oregano, bazylii lub czosnku (do wyboru, lub wszystkie razem)
Sposób przygotowania:
Kurze serca wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy jajka, olej i oceniamy konsystencje. Według niej dodajemy mąkę, tak by masa dała się przepuszczać przez przyrząd do dekorowania tortów, ale również, by masa nie była zbyt wodnista i nie rozpływała się na blasze. Dodajemy przyprawy.
Blachę wykładamy folią aluminiową i wyciskamy pożądane kształty. Moje miały średnicę ok. 1,5cm, więc piekły się bardzo szybko - 10 minut w 150stopniach z termoobiegiem i 10 minut suszenia w 100 stopniach - sam termoobieg. Prędkość pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Trzeba je stale doglądać. Po upieczeniu są miększe nić wątróbkowe.
Moja psina uwielbia je jedynie trochę mniej niż wątróbkowe, a te łatwiej się nakłada :) Można formować różne kształty, ważne jedynie by były na całej powierzchni mniej więcej tej samej grubości, by upiekły się równomiernie, a nie przypaliły np. na rogach.
A teraz przepraszam, ale idziemy trochę poaportować z nowymi smakołykami ;)